skill

Képzés, oktatás, tréning

Munkáltatók sokat költenek a dolgozóik oktatására, képzésére, egy sor olyan fejlesztési programot végeznek el, és olyan technikákat alkalmaznak ezek a munkavállalók, amelyeket nem tud bárki, bármikor ellátni. Nagyon fontos a munkáltatónak, hogy ne essen ki, akár csak egy napra is a munkavállalója. Az egészséges szervezet alapja a partnerség a munkáltató és a munkatárs között.

Panasz, motiváció vesztés

Az egyik legnagyobb faktor, a stressz állandó jelenléte. Panaszkodás túlhajszoltságról, kizsákmányoltságról, a motiváció hiányáról, mindennapos. Miért érzik magukat oly sokan boldogtalannak a munkahelyükön? A munka, öröm forrása vagy a kiégés mozgatója.

Amikor egy szervezet nem egészséges, az emberek szükségszerűen a hatékony működés hiányából fakadó gondokkal küzdenek, energiát és erőforrásokat elvonva a jövőkép valóra váltásától. Ezek a feszültségek kimutathatók az egyéni stressz szintben. A stresszfaktorok összeadódnak, mind az egyénnél, mind a szervezetnél.

Munka és flow

Széles körben elterjedt az nézet, amely szerint a munka nem lehet örömteli (vagy legalábbis nem túlságosan), a munkát robotnak tartjuk. Ismerjük be, nem mindig egyszerű élvezetet találni a munkánkban: elképzelhető, hogy egyik probléma a másikat éri; csalódást okoznak olyanok, akikre számítottunk; anyagi veszteség sújt minket; összeomlik a piac; vagy cégünk vezetői elviselhetetlen alakok. Végeláthatatlan azon dolgok listája, amelyek megfoszthatnak bennünket a munka örömétől.

Azért lehet egy másfajta út is, amikor azt tapasztaljuk, hogy jobban dolgozunk, ha élvezzük a munkánkat. Az öröm, vagy a megelégedéssel végzett munka közvetlenül hat a teljesítményünkre és a tanulásunkra.  A „munka élvezete” és a „munka során végbemenő tanulás” kölcsönösen befolyásolja a teljesítményt.

Más szempont

Hogy lehet az egész életünkre, munkánkra, egészségünkre, társas kapcsolatainkra vetíteni?

Az egész életünk folyamatos, kisebb-nagyobb változások sorozata. Az, hogy milyen hosszú, és milyen minőségű életet élünk, nagyban függ attól, hogy ezekre a változásokra, hogy tudunk reagálni.

Szempontok, melyek innovatív megoldásokat biztosítanak:

  1. Megoldásra fókuszálás,

  2. sikerekből építkezés,

  3. rávilágítás az erőforrásokra,

  4. új perspektívák keresése a megoldáshoz.

Kódolunk, dekódolunk, térképezünk

Megközelítésünk, nem klasszikus szűrés vagy tréning, hanem egy új motivációs eszköz, melynek mindkét elem része és az egyéni egészség „szoftvert” vagyis a gondolkodást, a tudatosságot támogatja. Kiegészítő diagnosztikai eszközzel pontos képet lehet kapni az egészségi állapotról.

A hagyományos gyógyítás gyakran tüneti kezelést folytat, időbe kerül, míg egyértelművé válik a túlzott stresszterhelés és az adott szervi rendellenességek, megbetegedések közötti összefüggés.

Sokszor olyan kihívásnak vagyunk kitéve, olyan feszültségeket gerjesztenek a velünk szemben támasztott elvárások, amelyeknek a kioldását gyorsan, például gyógyszer, altató vagy éppen az alkohol fogyasztás oldja meg. Ezek a hibás reflexek.

Ezek megmutatásához tudunk segítséget nyújtani. Alap programunk nagyon jó kiinduló pontot tud adni, hogy az adott munkakörnyezetben milyen terhelések mutatkoznak a munkatársaknál (stressz, rossz tartás stb.). Rövidebb idő alatt a lehet eredményeket elérni.

Javasolt oldal, további cikkek olvasásához.